TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Hypotheken

NaamWaarom deze aanbieder?
Hypotheekvisie.nlAl 25 jaar #1 in NL. 1e gesprek altijd gratis. Bekijken
Goedkope Hypotheek.nlVergelijkt meer dan 600 hypotheken! Bekijken
Nationaal BespaarcentrumExperts in hypotheek oversluiten. Bekijken

Verzekeren

NaamWaarom deze aanbieder?
FBTOBij FBTO stel je zelf de verzekering samen. Zo betaal je nooit meer dan nodig is! Gratis offerte
Centraal beheerCentraal Beheer Achmea is een van de grootste verzekeraars van Nederland. Nu berekenen

Het belang van goede airco en ventilatie in je woning

Het noorden van Europa is nu niet bepaald gekend voor de langdurige hete zomers, toch is airco niet langer een vorm van klimaatbeheersing die enkel weggelegd is voor de zuidelijke landen. Op bloedhete zomerdagen prijzen ook Nederlandse bewoners van woningen met airco zich zeer gelukkig. En dat mag ook wel aangezien klimaatbeheersing het comfortgevoel sterk verhoogt. Bij een aanhoudende buitentemperatuur van om en bij de 30°C zal een woning geleidelijk aan opwarmen waardoor de kamertemperatuur zeer onbehaaglijk zal aanvoelen. Deze warmte blijft steeds enige tijd binnenshuis aanwezig, ook als het weer inmiddels al volledig omgeslagen is. Het openzetten van ramen en deuren heeft slechts een beperkt effect, het gebruik van ventilatoren zal dan weer een aanzienlijk verbruik en dus een meerprijs op de elektriciteitsfactuur opleveren.

Goede ventilatie en koeling van een huis

Beide koelmethodes zijn bovendien niet efficiënt genoeg en zullen zeker ’s nachts problemen creëren, enerzijds op het gebied van inbraakveiligheid, anderzijds omwille van de geluidsproductie die ventilatoren met zich mee brengen. Een voor de hand liggende oplossing is een airco installatie, hoewel klimaatbeheersing niet het enige doel is van dit koelsysteem. De meeste airco toestellen worden namelijk standaard uitgerust met een filtersysteem zodat de lucht binnenshuis voortdurend gezuiverd wordt van stof en pollen, een punt waar voornamelijk personen met een allergie of luchtwegaandoening hun voordeel mee doen. Daarnaast worden sommige airco systemen voorzien van een ont- en/of bevochtiging functie waarbij eenvoudig een gewenste luchtvochtigheidsgraad ingesteld kan worden. Ook deze functie kan een aanzienlijke meerwaarde betekenen voor het binnenklimaat.

Het belang van goede klimaatbeheersing

Stem in ieder geval de airco installatie zo goed mogelijk af op de te koelen ruimte. Een juist vermogen van de airco is uiterst belangrijk, niet alleen om een optimale werking van de airco installatie te garanderen, maar ook om te voorkomen dat het energieverbruik omwille van het aircosysteem plots de hoogte in schiet. Let daarbij ook op het energielabel: airco toestellen worden, net als alle andere elektrische toestellen, onderverdeeld in energieklassen, gaande van A tot G. A++ is het energiezuinigst, G daarentegen, is dat allesbehalve. Daarnaast dient elk aircosysteem voorzien te zijn van het CE-label. Ook een jaarlijks onderhoud is een noodzaak voor een blijvende goede werking.


Mechanisch ventilatiesysteem

Met de introductie van de EPB- regelgeving kende vooral het mechanisch ventilatiesysteem, al dan niet gecombineerd met luchtverwarming en airco een ware boost. Vooral de eenvoud om het systeem met een volledige klimaatbeheersing uit te rusten, spreekt dan ook enorm aan, zeker omdat de meerprijs voor deze extra opties relatief meevalt. Het systeem is voornamelijk bedoeld voor nieuwbouw en uitgebreide renovaties omdat het plaatsen van de luchtkanalen bij bestaande woningen niet altijd even eenvoudig is. Ook de combinatie met een warmtepomp is perfect mogelijk.

Vond u dit artikel nuttig? Deel het direct met anderen!
E-mail Twitter Google NUjij Facebook Live LinkedIn