TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Hypotheken

NaamWaarom deze aanbieder?
Hypotheekvisie.nlAl 25 jaar #1 in NL. 1e gesprek altijd gratis. Bekijken
Goedkope Hypotheek.nlVergelijkt meer dan 600 hypotheken! Bekijken
Nationaal BespaarcentrumExperts in hypotheek oversluiten. Bekijken

Verzekeren

NaamWaarom deze aanbieder?
FBTOBij FBTO stel je zelf de verzekering samen. Zo betaal je nooit meer dan nodig is! Gratis offerte
Centraal beheerCentraal Beheer Achmea is een van de grootste verzekeraars van Nederland. Nu berekenen

Levenhypotheek

De levenhypotheek is een hypotheekvorm die opgebouwd is uit twee delen:

  • Een leningdeel waarover alleen rente wordt voldaan en
  • Een verzekeringsdeel waarover premie wordt voldaan.

Gedurende de looptijd van de hypotheek lost u niets af. Via de gekoppelde levensverzekering wordt in de polis een waarde opgebouwd waarmee aan het eind van de looptijd, de hoofdschuld in een keer kan worden afgelost. De levensverzekering bestaat meestal uit een spaardeel en een risico deel. Het spaardeel wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheekschuld en het risico deel keert uit op het moment van overlijden van een verzekerde persoon. Een levenhypotheek is interessant voor een doelgroep die beleggen te riskant vindt en sparen te terughoudend.

Wat zijn de voordelen van de leven hypotheek?

U profiteert maximaal van het belastingvoordeel.

  • Profiteren van de mogelijkheden op fiscaal gebied.
  • De hypotheek maandlasten zijn stabiel.

Wat zijn de nadelen van de leven hypotheek?

Eigenlijk is een levenhypotheek hetzelfde als een beleggingshypotheek. Alleen bij een levenhypotheek belegt u slechts in één bedrijf, namelijk de verzekeraar.
De opbrengst van de verzekering is afhankelijk van de resultaten van de verzekeraar. Een beleggingshypotheek geeft u meer vrijheid en mogelijkheden.

Levenhypotheek berekenen

U kunt uw levenhypotheek het beste berekenen bij één van de aanbieders die wij voor u geselecteerd hebben! Dit ze gerenommeerde hypotheekverstrekkers waar u uw levenhypotheek kunt berekenen. Zo kunt u direct zien waar u uw goedkope levenhypotheek kunt aanvragen.

Levenhypotheek afkopen of oversluiten

Wilt u uw levenhypotheek oversluiten? Of liever uw levenhypotheek afkopen? Wij raden u aan om contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur voor een passend advies voor uw persoonlijke situatie.

De levenhypotheek in het nieuwe belastingplan?

De levensverzekering die u afsluit wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen uit woning- of werk en valt daardoor in Box I. Uitkeringen zullen dus gewoon progressief belast zijn (schijventarief). De bestaande vrijstelling zoals die geldt in de Wet op de inkomstenbelasting 1964 blijft voor deze verzekering gehandhaafd. De kapitaalverzekering dient aan een aantal voorwaarden te voldoen wil deze vallen onder de vrijstelling. Het betreft de volgende voorwaarden:

  • In de polisvoorwaarden moet zijn opgenomen dat de begunstigde de uitkering dient te gebruiken ter aflossing van de hypothecaire lening van de eigen woning;
  • In de polis moet zijn opgenomen dat binnen de bandbreedte 1:10 tenminste 20 jaar achtereen premie is betaald;
  • De polis mag nog geen 30 jaar hebben gelopen. Voordat de 30 jaar zijn verstreken moet de polis tot uitkering zijn gekomen om de geldlening af te lossen;
  • De verzekering moet recht geven op een eenmalige uitkering bij leven of bij overlijden van de verzekeringnemer, zijn echtgenoot of degene met wie hij duurzaam een gezamenlijke huishouding voert; de verzekering moet zijn afgesloten bij een professionele verzekeraar;
  • De verzekeringnemer, zijn echtgenoot of degene met wie een gezamenlijke huishouding wordt gevoerd dient een eigen woning ter beschikking te hebben.
  • De maximale vrijstelling die verkregen kan worden bedraagt €129.500,- per belastingplichtige. Gehuwden en andere partners hebben de mogelijkheid om een dubbele vrijstelling (€259.000,-) te genieten door beiden als verzekeringnemer op te treden.
Vond u dit artikel nuttig? Deel het direct met anderen!
E-mail Twitter Google NUjij Facebook Live LinkedIn