TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Hypotheken

NaamWaarom deze aanbieder?
Hypotheekvisie.nlAl 25 jaar #1 in NL. 1e gesprek altijd gratis. Bekijken
Goedkope Hypotheek.nlVergelijkt meer dan 600 hypotheken! Bekijken
Nationaal BespaarcentrumExperts in hypotheek oversluiten. Bekijken

Verzekeren

NaamWaarom deze aanbieder?
FBTOBij FBTO stel je zelf de verzekering samen. Zo betaal je nooit meer dan nodig is! Gratis offerte
Centraal beheerCentraal Beheer Achmea is een van de grootste verzekeraars van Nederland. Nu berekenen

Effectenhypotheek

De effectenhypotheek bestaat uit een aantal losse delen:

  • De hypothecaire lening voor de woning.
  • Een lening waarmee een aandelenportefeuille wordt aangekocht.
  • Een levensverzekering op een of twee personen.

De hypothecaire lening is een zogenaamde aflossingsvrije hypotheek. Hiervoor wordt alleen rente voldaan. De lening waarmee de aandelen worden aangekocht is ook een aflossingsvrije leenvorm. De levensverzekering komt tot uitkering indien een verzekerde komt te overlijden. De effectenhypotheek lijkt veel op de Beleggingshypotheek. Het grote verschil is dat u bij de effectenhypotheek helemaal zelf kunt bepalen hoe uw belegging er uit ziet. Dit houdt natuurlijk wel een bepaald risico in en vergt enig verstand van beleggen. Indien u kiest voor deze hypotheek, zal de bank waar u mee in zee gaat u natuurlijk met raad en daad terzijde staan.

Wat zijn de voordelen van de effecten hypotheek?

De effectenhypotheek is zeker voordelig, omdat u alleen rente hoeft te betalen en het aandelenkapitaal voor u de rest doet. Ander voordeel is dat u bij veel geldverstrekkers uw eigen beleggingsportefeuille in mag brengen. Met een effectenhypotheek bent u veel actiever bezig met uw hypotheek dan bij andere hypotheekvormen.

Wat zijn de nadelen van de effectenhypotheek?

Uw hypotheekschuld is vaak hoger. Leent u bij een andere vorm tot maximaal 125% van de executiewaarde, bij de effectenhypotheek wordt vaak 130% tot 150% van de executiewaarde verstrekt om een behoorlijk aandelenkapitaal te kunnen financieren. Daarnaast staat deze vorm onder druk vanwege het nieuwe belastingstelsel dat in 2001 is ingevoerd.

Voor wie is de effectenhypotheek?

De effectenhypotheek is interessant bij een gezinsinkomen boven de €45.000,-. Komt u hieronder dan adviseren wij liever een Beleggingshypotheek.

En de effecten hypotheek in het nieuwe belastingplan?

(ex-)Minister Zalm en (ex-)staatssecretaris Vermeend hebben geprobeerd deze hypotheekvorm flink onderuit te halen in het nieuwe belastingplan. De effectenportefeuille was belastingvrij en wordt nu belast in Box III. Dit houdt in dat u jaarlijks 1,20% van het vermogen aan de belastingdienst kunt ‘schenken’. Dit noemen we de zogenaamde forfaitare rendementsheffing. Op de lange termijn zullen uw beleggingsresultaten hoogstwaarschijnlijk goed zijn en zult u weinig problemen krijgen met deze extra heffing. In slechte tijden moet u wel bestand zijn tegen deze extra druk. Wij adviseren u dan ook u zeer goed te informeren voordat u deze hypotheekvorm kiest.

Vond u dit artikel nuttig? Deel het direct met anderen!
E-mail Twitter Google NUjij Facebook Live LinkedIn