TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Hypotheken

NaamWaarom deze aanbieder?
Hypotheekvisie.nlAl 25 jaar #1 in NL. 1e gesprek altijd gratis. Bekijken
Goedkope Hypotheek.nlVergelijkt meer dan 600 hypotheken! Bekijken
Nationaal BespaarcentrumExperts in hypotheek oversluiten. Bekijken

Verzekeren

NaamWaarom deze aanbieder?
FBTOBij FBTO stel je zelf de verzekering samen. Zo betaal je nooit meer dan nodig is! Gratis offerte
Centraal beheerCentraal Beheer Achmea is een van de grootste verzekeraars van Nederland. Nu berekenen

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u maandelijks een vast geld bedrag. Dit bedrag is opgebouwd uit rente en aflossing. In het begin betaalt u veel rente en weinig aflossing. Aan het einde van de looptijd van deze hypotheek is dit net andersom. Dan betaalt u nog steeds maandelijks hetzelfde bedrag alleen bestaat dit dat uit een groot deel aflossing en een klein deel rente.

Bij een looptijd van 30 jaar heeft u na ongeveer 22 jaar de helft afgelost. Uw netto maandlast zal in het begin, omdat u maandelijks veel rente betaalt, en daarom relatief veel van uw maandbedrag van de fiscus kunt terugkrijgen, laag zijn. De annuïteitenhypotheek was vroeger een van de meest voorkomende vormen.

Met de komst van allerlei andere hypotheekvormen is deze oude en simpele hypotheek van zijn eerste plaats verdreven. Dit komt mede doordat andere hypotheken op de lange termijn fiscaal veel interessanter zijn.

Annuïteitenhypotheek berekenen

De eigenschap van een annuïteitenhypotheek is dat de hypotheek structureel wordt afgelost door gelijkblijvende maandlasten. Hoe langer de hypotheek loopt, des te minder rente er moet betaald worden omdat de hypotheekschuld maandelijks verminderd. Annuïteitenhypotheek berekenen kunt het beste doen bij een hypotheekvertrekker zoals wij hierboven voor u een selectie hebben gemaakt.

Tijdens de looptijd betaalt u bruto een vast maandbedrag, dat in het begin vooral bestaat uit (aftrekbare) rente en later steeds meer uit aflossing. Tijdens de looptijd lost u af, waardoor uw hypotheekschuld daalt. Doordat u steeds meer gaat aflossen per maand, daalt uw hypotheekschuld op het eind snel.

Wat zijn de voordelen van de annuïteitenhypotheek?

Zekerheid. Tijdens de looptijd lost u immers al langzaam uw schuld af. U kunt dus achteraf niet met een torenhoge schuld blijven zitten.

  • Het rentedeel is groot aan het begin van de hypotheek. (Deze kan worden afgetrokken van de inkomsten voor belastingen)
  • U betaalt een vast bedrag per maand.

Wat zijn de nadelen van de annuïteitenhypotheek?

Hoewel de constructie flink populair is geweest, moet u tegenwoordig met een aantal flinke nadelen rekening houden. U profiteert veel minder van het belastingvoordeel dan bij enige andere hypotheekvorm. Daardoor is de annuïteitenhypotheek over de gehele looptijd netto meestal een stuk duurder dan een andere hypotheekvorm.

Voor wie is de annuïteitenhypotheek?

Heeft u een relatief laag inkomen, maar een goed toekomstperspectief, dan kunt u overwegen om annuïteitenhypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld een jonge man of vrouw, aan het begin van een loopbaan, nu nog alleenstaand. Met de annuïteiten hypotheek kunt u nu profiteren van lagere hypotheek maandlasten. Op het moment dat u meer gaat verdienen kunt de dan stijgende maandlasten makkelijk aan.

De annuïteitenhypotheek in het nieuwe belastingplan?

Deze hypotheekvorm geeft in feite geen extra beperkingen of mogelijkheden bij het nieuwe belastingplan. Bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek moet rekening gehouden worden met eventuele hypotheekrente verhogingen. U kunt er dan ook voor kiezen een rentevaste periode over de gehele looptijd van de hypotheek af te sluiten

Vond u dit artikel nuttig? Deel het direct met anderen!
E-mail Twitter Google NUjij Facebook Live LinkedIn