TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Hypotheken

NaamWaarom deze aanbieder?
Hypotheekvisie.nlAl 25 jaar #1 in NL. 1e gesprek altijd gratis. Bekijken
Goedkope Hypotheek.nlVergelijkt meer dan 600 hypotheken! Bekijken
Nationaal BespaarcentrumExperts in hypotheek oversluiten. Bekijken

Verzekeren

NaamWaarom deze aanbieder?
FBTOBij FBTO stel je zelf de verzekering samen. Zo betaal je nooit meer dan nodig is! Gratis offerte
Centraal beheerCentraal Beheer Achmea is een van de grootste verzekeraars van Nederland. Nu berekenen

Moet ik kopen of huren in deze woningmarkt?

De woningmarkt zit, volgens veel experts, in een bubbel. De prijzen rijzen de pan uit en waar is het einde? Is dit al in zicht of betaal je als starter over een aantal jaar een werkelijk godsvermogen? Hier kunnen op dit moment geen uitspraken over gedaan worden, maar er kan wel een afweging worden gemaakt voor een huur- of een koopwoning. Maar waar moet je op letten bij het maken van deze, belangrijke, keuze?

Hoelang blijf je?

De belangrijkste reden voor het intrek nemen in een huur- óf een koopwoning is de tijd dat je er gaat zitten. Wanneer je van plan bent om maximaal 5 jaar ergens te gaan wonen is het goed om te kiezen voor een huurwoning. Bij een koopwoning zal er een hypotheek aan te pas komen en dan kost het teveel geld om dit na bijvoorbeeld drie jaar weer allemaal om te gooien. Houd er rekening mee dat een gemiddeld huurcontract één jaar duurt.

Afhankelijk van salaris

Naast de periode zal het afhangen van de maandelijkse inkomsten die je hebt gecombineerd met de gewenste maandelijkse lasten. Ga je particulier huren in Amsterdam? Dan is het voor vrijwel iedere starter onbetaalbaar. Daarnaast moeten veranderingen in inkomen voor nu en in de toekomst worden bekeken. Heb je al een voorcontract getekend bij je werkgever en weet je dat er een verandering in de arbeidsvoorwaarden aan zit te komen? Zorg ervoor dat je er rekening mee houdt bij het bezichtigen van woningen of gesprekken die gevoerd gaan worden met een hypotheek- of financieel adviseur.

Kosten bij aankoop woning

Het is goed om de kosten voor de aankoop van een woning te bekijken. Je betaalt namelijk nog wel wat naast het aankoopbedrag. Je betaalt maandelijks hypotheek, hebt kosten aan het onderhoud aangezien je zelf de eigenaar bent en je betaald extra belastingen. Daarnaast heb je eenmalige kosten om onder andere de woning op je naam te krijgen.

Wil je een appartement in Amsterdam huren? Zorg er dan voor dat je verschillende aanbieders vergelijkt en zorgt voor een kennismakingsgesprek met de eigenaar. Zo weet je hoe de communicatie zal verkopen.

Vond u dit artikel nuttig? Deel het direct met anderen!
E-mail Twitter Google NUjij Facebook Live LinkedIn